Download CV

SOLID Yazılım Geliştirme Prensipleri

Aralık 17, 2021

SOLID, her yazılımcının bilmesi gereken temel prensipler bütünüdür. Robert C. Martin tarafından ileri sürülen ve kısaltması Michael Feathers tarafından düşünülen bu prensiplerin amacı; kod tekrarına düşmeyerek, sürdürülebilir, anlaşılabilir, esnek ve yeniden kullanılabilir yazılımlar geliştirmektir.

Nedir Bu SOLID Prensipleri?

SOLID prensipleri, bir yazılım geliştiricinin Nesne Yönelimli Programlama (OOP) ile yazılım geliştirirken, geliştirdiği yazılımın esnek ve geliştirilmeye uygun olması için uyması gereken kurallar bütünüdür. Bu prensipler doğrultusunda geliştirdiğimiz uygulamalarımız ne kadar büyük olursa olsun, karmaşıklık asla söz konusu olmaz. “Spaghetti Code” dediğimiz karmaşık kodlar yerine, “Clean Code” yazmamızı da yine bu prensipler sağlamaktadır.

Dünya standartlarında yazılım geliştirmemize olanak sağlayan bu prensipleri 5 ana başlıkta ele alabiliriz.
1. S-Single Responsibility Principle
2. O-Open/Closed Principle
3. L-Liskov Substitution Principle
4. I-Interface Segregation Principle
5. D-Dependency Inversion Principle

1- Single Responsibility Principle

Türkçe karşılığı “Tek Sorumluluk” anlamına gelen bu prensipte amaç; geliştirilen projede bir güncelleme veya değişiklik yapılması istendiğinde kodların içinde kaybolmadan, yalnızca ilgili metoda giderek istenilen değişikliğin yapılmasının sağlanmasıdır. Biraz daha açacak olursak; bir fonksiyona birden fazla iş verip onu birçok işten sorumlu tutmak yerine, her bir iş için ayrı bir metot oluşturmalı ve ilerleyen zamanlarda bir değişiklik yapılacağında da kolaylıkla ilgili metoda giderek gerekli değişiklikleri yapabilmeliyiz.

2- Open/Closed Principle

Türkçe çevirisi “Açık/Kapalı” olan prensip, projede geliştirilen nesnelerin geliştirilmeye açık ama değişime kapalı olmaları gerektiğini ifade eder. Yani bir nesne davranışını değiştirmeden yeni özellikler kazabiliyor olmalıdır. Bu prensip, sürdürülebilir ve tekrar kullanılabilir yapıda kod yazmanın temelini oluşturur.

3- Liskov Substitution Principle

“Yerine Geçme” olarak Türkçeye çevirdiğimiz prensibe göre; miras alarak türemiş olan class’ların önce miras aldıkları nesnenin tüm özelliklerini kullanması, daha sonra da kendi özelliklerini barındırması gerekir. Eğer oluşturduğumuz class, miras aldığı nesnenin ‘tüm’ özelliklerini kullanmayacaksa ortaya gereksiz kod blokları çıkar ve bu da bir geliştiricinin isteyeceği en son şeydir. Çünkü bir geliştirici her daim ‘Clean Code’ yazmaya çalışır.

4- Interface Segregation Principle

“Arayüz Ayırımı” prensibinde; bir interface’e gerekenden fazla sorumluluk eklemek yerine, daha özelleştirilmiş birden fazla interface oluşturulmalıdır. Nesneler, ihtiyacı olmayan özellik veya metotlar içeren interface’leri miras almaya zorlanmamalıdır. Sizinde farkettiğiniz üzere “Single Responsibility” ve “Interface Segregation” prensipleri birbirine oldukça benzemekte ve aynı amaca hizmet etmektedirler. Ancak burada gözden kaçırılmaması gereken en önemli husus şudur ki; ‘Interface Segregation’ prensibi interface’ler ile ilgilenirken, ‘Single Responsibility’ prensibi class’lar ile ilgilenmektedir.

5- Dependency Inversion Principle

Türkçe karşılığı “Bağımlılığın Ters Çevrilmesi” olan bu prensibe göre; alt sınıflarda yapılan değişiklikler üst sınıfları etkilememelidir yani sınıflar arası bağımlılıklar olabildiğince az olmalıdır ve özellikle üst seviye sınıflar, alt seviye sınıflara bağımlı olmamalıdır. Peki burada ne yapmalıyız? Burada yüksek seviye sınıf ile düşük seviye sınıf arasında bir soyutlama katmanı oluşturarak her iki sınıfı da soyut kavramlar üzerinden yönetmeliyiz.

Posted in Software
Write a comment